top of page

Weet u zeker dat er geen schulden zijn?


Vaak vertrouwen erfgenamen erop dat hun dierbare de zaakjes goed geregeld had. Hij/zij had immers een eigen woning, ging dikwijls op vakantie en genoot van het leven. Helaas weten we ook allemaal dat het dan niet vanzelfsprekend is dat er ook meer bezittingen zijn dan schulden. Daarover praten doen we tenslotte niet graag.


Weet u waar de nalatenschap uit bestaat?

Al te vaak wordt een erfenis direct aanvaard, omdat men geen weet heeft van de risico's die daarmee gemoeid zijn. Maar ook vanuit vanzelfsprekendheid.

Als u de erfenis 'zuiver' aanvaard, bent u ook verantwoordelijk voor het voldoen van de openstaande schulden. Ook als blijkt dat er niet genoeg vermogen is in de nalatenschap om deze te voldoen.

Er zijn 3 mogelijkheden om een nalatenschap te accepteren. In deze blog kunt u lezen welke dat zijn.


Weet u niet helemaal zeker waar de nalatenschap uit bestaat, dan kunt u in veel gevallen het beste de erfenis 'beneficiair aanvaarden'. Dat wil zeggen dat u de erfenis aanvaardt, maar niet verantwoordelijk bent voor de uiteindelijke schulden die eventueel overblijven.

Het afwikkelen van een beneficiaire aanvaarde erfenis dient wel volgens wettelijke 'vereffeningsprocedures' te verlopen. In deze link leest u een korte beschrijving van de verplichtingen waaraan u zich dient te houden.Boedelbeschrijving

Als start is het verplicht een boedelbeschrijving te maken. Dat is een overzicht van alle bezittingen en schulden. Hieruit wordt duidelijk of er voldoende bezittingen zijn om eventuele schulden te kunnen voldoen. Blijkt dat er meer schulden zijn dan bezittingen, dan is het belangrijk dat dit gemeld wordt aan de kantonrechter. Deze kan dan eventueel aanwijzingen geven voor de verdere afwikkeling van de nalatenschap.


Indien uit de boedelbeschrijving blijkt dat de nalatenschap positief is, dus dat alle schulden voldaan kunnen worden uit de bezittingen, dan mag u de nalatenschap gaan afwikkelen en verdelen.Kortom, tot er meer duidelijk is wat de nalatenschap precies inhoudt, is het raadzaam van alle spullen af te blijven. U mag zich namelijk niet gedragen als erfgenaam.

Zo is er eens voorgekomen dat de familie in de week van de uitvaart eten heeft laten bezorgen en betaald van de rekening van de overledene. De rechter heeft hierbij beslist dat ze daarmee de nalatenschap zuiver aanvaard hadden.


Beneficiair aanvaarden kan alleen via de rechtbank met onderstaand formulier. U betaald hiervoor griffiekosten.


verklaring beneficiaire aanvaarding Rech
.
Download • 639KB

Wilt u weten wat u in uw situatie het beste kunt doen? Of wilt u de afwikkeling liever niet zelf doen? Neem dan contact op.Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page