top of page

U bent erfgenaam, en dan?

Bijgewerkt op: 24 jun. 2021Het klinkt erg aantrekkelijk; erven. Vaak is vlak na het overlijden nog niet duidelijk wat de erfenis precies inhoud. Een erfenis kan er ook voor zorgen dat u opgezadeld wordt met onaangename verrassingen, zoals schulden. Op het moment dat u een erfenis aanvaardt, bent u direct verantwoordelijk voor eventuele schulden.

Als erfgenaam is het van belang dat u een weloverwogen beslissing maakt of u een erfenis aanvaardt of niet. Iedere erfgenaam neemt een eigen beslissing over aanvaarden of verwerpen.

Welke mogelijkheden heeft u als erfgenaam?

Zuiver aanvaarden:

U erft alle bezittingen en schulden, samen met eventueel andere erfgenamen. U bent dan samen verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. Als eventuele schulden niet uit de erfenis betaald kunnen worden, moeten deze uit uw eigen vermogen voldaan worden. Let op! Indien u zich gedraagt als erfgenaam heeft u de erfenis zuiver aanvaardt! Hoe goed u het ook bedoeld om alvast wat zaken op te pakken en te gaan regelen.

Beneficiair aanvaarden:

Dit betekent dat u de erfenis aanvaardt, maar niet verantwoordelijk bent voor de uiteindelijke schulden die eventueel overblijven. Blijkt de erfenis uit bezittingen te bestaan, dan zijn die voor u. Wat hierbij belangrijk is, is dat u zich tot de aanvaarding niet gedraagt als erfgenaam. U zult nog even van de antieke klok of de ring van uw moeder af moeten blijven.

Beneficiair aanvaarden kan alleen door het afleggen van een verklaring bij de rechtbank. U betaald hiervoor griffiekosten en de hele afwikkeling dient te verlopen onder toezicht van de kantonrechter.

Verwerpen:

Zodra u een erfenis verwerpt maakt u er geen enkele aanspraak meer op. Ook niet als de erfenis uit positieve bezittingen blijkt te bestaan.


Wilt u weten wat voor u het beste is om te doen? Ik denk graag met u mee. Bel voor een adviesgesprek naar 040-202 7471 of laat via deze link een berichtje achter.


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page