top of page

Vraag: "ik heb niets geregeld, wie erven dan van mij?"


Een goede vraag. In een testament kun je allerlei zaken regelen, waaronder ook wie er van je erven. Maar zodra er niets is geregeld en er dus geen testament is gemaakt, is er de wet die het voor je heeft bepaald.


Bij het ontbreken van een testament zijn er een aantal treden die je afloopt. In de wet worden dat de 'groepen' genoemd. Na een overlijden wordt er gekeken of er iemand in de eerste groep valt. AIs hier niemand zit die als erfgenaam aangewezen kan worden, wordt er vervolgens in groep 2 gekeken, enzovoorts.

De wet kent 4 van deze groepen. Maar wie zitten er nu in die groepen?

Groep 1.

partner, kinderen en kleinkinderen

(let op! je wordt niet zomaar als partner gezien.)


Groep 2.

ouders, broers/zussen en afstammelingen


Groep 3.

grootouders of hun kinderen (ooms/tantes en neven/nichten)


Groep 4.

overgrootouders of hun kinderen


Is er iemand in de groep overleden, dan erven de kinderen/afstammelingen van de erfgenaam. dat heet plaatsvervulling. Ik zal een voorbeeld geven:

Willem is overleden en had geen partner en geen kinderen. In groep 1 zijn dus geen erfgenamen. Wel had Willem een broer, Hubert, met kinderen Patricia en Jaap (zij vallen in de 2e groep). Helaas is Hubert al een aantal jaar geleden overleden. Omdat Willem geen partner en geen kinderen had zou Hubert zijn enige erfgenaam zijn, maar door het overlijden van Hubert komen zijn kinderen hiervoor in de plaats. De erfenis van Willem gaat nu dus naar Patricia en Jaap.


Als er geen erfgenamen gevonden worden in deze 4 groepen, vervalt de erfenis aan de Staat.


Wil je iemand anders aanwijzen als erfgenaam, dan is het verstandig een testament op te laten maken. Je kunt iedereen aanwijzen die je wilt.

Het aanwijzen van iemand (buiten je familie bijvoorbeeld) die van jou gaat erven, is dikwijls niet iets dat je zomaar besluit. Daar moet je goed over nadenken. Die keuze kan namelijk na je overlijden wel eens voor vervelende situaties zorgen.

Is dat iets waar jij aan denkt maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken, neem dan contact met me op. Ik kan je daarbij helpen. Samen bespreken we de voors en tegens, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page