top of page

Dag van de erfenis

Vandaag is het de Dag van de Erfenis.

Een mooi moment om eens stil te staan bij hoe u het graag geregeld wilt hebben.


Dit jaar staat de executeur centraal. Ook wel bekend als executeur-testamentair.


Als er een executeur wordt benoemd in het testament is dat vaak het oudste kind. Hij/zij mag dan namens de andere erfgenamen de erfenis verdelen. Waarom voor het oudste kind (of soms zelfs ook de oudste zoon) gekozen wordt weet men vaak eigenlijk niet, maar wordt dat gedaan 'omdat het zo hoort'. Dat is echter een opvatting van vroeger. Toen was het heel gewoon dat de 'stamhouder' de verantwoordelijkheid nam.


Maar is deze persoon wel geschikt om die taak op zich te nemen?

Ruzie om de erfenis


Uit onderzoek van de verenigingen vFAS, VMN en EPN blijkt dat een kind vaak aangewezen wordt als executeur, maar dat dat regelmatig leidt tot ruzie of soms zelfs tot rechtszaken.


Het is namelijk niet niks om aangewezen te worden. Als executeur moet je zorgen dat iedereen krijgt waar hij of zij volgens het testament recht op heeft. Het afwikkelen van een erfenis is een ingewikkelde taak waar veel emoties bij komen kijken. Zeker als de executeur ook een erfgenaam is.

Wilt u wel graag een van de kinderen benoemen, dan adviseer ik altijd om dit (desgewenst samen met mij) te bespreken met de andere kinderen. Het liefst zelfs met alle kinderen bij elkaar. U kunt dan uitleggen waarom u ervoor gekozen heeft om deze persoon aan te wijzen.


Hiermee voorkomt u dat de andere kinderen verontwaardigd achter blijven en de executeur hierop gaan aankijken. Want "waarom hij wel en ik niet"."Kan ik ook iemand anders aanwijzen?"


Een andere optie is het aanstellen van iemand buiten de familie. Het benoemen van een onafhankelijke executeur kan onenigheid tussen de erfgenamen voorkomen. Deze persoon kan een vriend zijn, een familie dat wat verder van de familie afstaat, de accountant. De minste problemen ervaart een familie als er een professionele executeur is aangesteld.

Een onafhankelijke executeur is onpartijdig en staat wat verder van de overledene en de erfgenamen af zonder daarbij de emotie die bij een overlijden komt kijken uit het oog te verliezen.

Zo kunnen de erfgenamen zich bezighouden met wat voor hun belangrijk is na een overlijden; elkaar en het verlies.


Heeft u er al over nagedacht wie uw nalatenschap gaat afwikkelen?
73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page