top of page

Aangifte erfbelasting & F-formulier


Na een overlijden krijgt u met de belastingdienst te maken. Voor velen zijn dat de mindere kanten die bij de taken van executeur horen. In deze blog vertel ik u wat u te wachten staat.


F-formulier

Over het algemeen weet iedereen wel dat er na een overlijden een ‘aangifte erfbelasting’ gedaan moet worden. Wat dikwijls vergeten wordt is dat er na een overlijden ook de aangifte inkomstenbelasting van het jaar van overlijden gedaan moet worden. Dat doet u met een F-formulier. Een F-formulier vult u op papieren in. Digitaal invullen gaat (helaas) nog niet.


U ontvangt het F-formulier meestal binnen 3 maanden na overlijden


Als het overlijden in het 1e kwartaal van het jaar was, kan het iets langer duren. Dit komt omdat het F-formulier pas vanaf juni beschikbaar is.

de aangifte moet vóór 1 mei na het jaar van overlijden bij de belastingdienst binnen zijn.


Van de Belastingdienst krijgt u dan een belastingaanslag voor de inkomstenbelasting

van de overledene. U betaalt de belasting die de overledene nog was verschuldigd. Dat kan van de bankrekening van de overledene, als daar genoeg geld op staat.


Aangifte erfbelasting

Naast de aangifte inkomstenbelasting moet u als erfgenaam of als executeur de ‘aangifte erfbelasting’ doen. Met deze checklist bij de hand zorgt u ervoor dat u geen gegevens mist.


Meestal krijgt u als erfgenaam binnen 4 maanden automatisch een formulier om deze aangifte te doen. Het kan ook zijn dat u digitaal aangifte kunt doen. Met het nummer dat op de condoleancebrief staat kunt u als erfgenaam inloggen bij de belastingdienst.

Krijgt u helemaal geen bericht, dan moet u het formulier zelf opvragen bij de Belastingdienst­. U belt hiervoor naar het Serviceteam nabestaanden: 0800 -235 83 54.

De aangifte moet binnen 8 maanden na het overlijden gebeuren. In het verzoek van de belastingdienst staat de datum vermeldt waarop uiterlijk aangifte gedaan moet zijn. Soms kan het zijn dat u nog geen aangifte kunt doen binnen die tijd. Bijvoorbeeld als nog niet alle gegevens of saldi bekend zijn. U kunt dan uitstel aanvragen, maar ik raad vaak aan om een voorlopige aanslag aan te vragen. Dat heeft te maken met de belastingrente die ze anders in rekening kunnen brengen.Tip: bewaar alle facturen die erfgenamen maken vanwege het overlijden. Sommige van deze kosten zijn aftrekbaar van de erfbelasting, zoals de kosten die gemaakt worden voor de uitvaart.


Heeft u hulp nodig bij het aanvragen en/of invullen van de formulieren? Wij kunnen u hierbij helpen.

652 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page