top of page

DecemberDecember is voor velen de tijd voor bezinning, samenzijn en het blij maken van dierbaren.

Denkt u erover uw (klein)kinderen, uw nichtje of zelfs een derde deze kerst blij te maken met een schenking? Een goed idee, want schenken (binnen de schenkingsvrijstelling) brengt voordelen met zich mee!

Buiten de vrolijke gezichten brengt deze manier van schenken een leuke bijkomstigheid mee. U verlaagt hiermee uw box 3 vermogen en mogelijk zelfs uw eigen bijdrage voor het verzorgingshuis. Daarbij hoeft u voor deze schenkingen niet naar de notaris.

Enig puntje is natuurlijk wel dat u deze bedragen beschikbaar moet hebben en dat u zelf nog voldoende overhoudt voor uw eigen comfort.

In 2018 kunt u uw kinderen een bedrag van EUR 5.363,- (per kind) schenken zonder dat zij hierover schenkbelasting moet betalen. Maar ook uw kleinkinderen en zelfs derden kunt u een bedrag schenken. Hoewel dit iets lager is dan aan uw kinderen is dat toch ook een leuk cadeautje: EUR 2.147,- per begunstigde. Het maakt overigens niet uit hoe oud deze persoon is.

Alleen over dat wat iemand meer dan deze vrijstelling geschonken krijgt, moet schenkbelasting betaald worden.

Maar let op! Heeft u in 2018 al gebruik gemaakt van een eenmalig verhoogde vrijstelling (bijvoorbeeld voor studie of woonhuis), dan kunt u in dit jaar geen gebruik meer maken van de jaarlijkse vrijstellingen!

54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page