top of page

Paardenbloem als symbool


Tijdens een wandeling door de wijnranken in de mooie Ardeche, kon ik het niet laten een prachtexemplaar op de gevoelige plaat vast te leggen.


Waarom een paardenbloem?

Een paardenbloem staat symbool voor de vervulling van wensen en het uitkomen van dromen...

U kunt zich vast nog wel herinneren hoe u vroeger de paardenbloem plukte en tijdens het wegblazen van de pluisjes een wens deed.

Vervulling van wensen en het uitkomen van dromen is precies hetgeen waar het om draait bij het opstellen van een levensdossier of het vastleggen van je wensen rondom je nalatenschap.

Iedereen heeft namelijk een verbeelding van hoe het na de dood zal moeten gaan. Wat zal er met uw waardevolle oldtimer gebeuren? Of uw sieraden... wie krijgt welke ring?

Een paardenbloem is veelzijdig.

De jonge blaadjes kun je verwerken in de sla en van de wortels kan koffie of thee gemaakt worden. Van de bloemen kan stroop (zie recept hieronder) en zelfs huidlotion maken.

Wist u ook al dat een paardenbloem een geneeskrachtige werking schijnt te hebben?

Recept stroop:

  • Doe vier handen vol paardenbloemen in een pan en overgiet deze met 1 liter koud water. Breng aan de kook, neem de pan van het vuur en laat dit een nacht staan. Je kunt de hele bloem gebruiken, inclusief de groene hals, maar wanneer je alleen de gele lintblaadjes gebruikt smaakt de honing nóg zoeter.

  • Giet de massa de volgende dag door een zeef, laat alles uitlekken en pers de bloemen goed uit.

  • Voeg een kilo ruwe rietsuiker en een halve citroen in schijfjes toe (indien bespoten, dan zonder schil). Roer alles goed door elkaar.

  • Zet de pan zonder deksel op het vuur, gebruik de laagste vlam. Laat het water verdampen zonder te koken. Goed blijven roeren en opletten, want stroop brandt makkelijk aan. Laat af en toe een druppel in een glas koud water vallen om te proeven of de stroop al dik genoeg is.

  • Héérlijk op boterham, pannenkoek, in de yoghurt of een toetje.

PS: Paardenbloemen zijn ook een uitstekend paardenmiddel tegen puistjes. Beetje wit sap erop en de volgende dag is-ie als sneeuw voor de zon verdwenen.

1.072 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page