top of page

nu ook... Mediation door FonckleGisteren was het dan zover. Mijn officiële laatste dag van de opleiding tot Mediator!

Steeds vaker kreeg ik de vraag of Fonckle ook kan begeleiden in een conflict binnen de familie. Want ja, een erfenis verdelen brengt nu eenmaal vaak spanningen met zich mee (zie ook eerdere blog).

Om net wat meer handvatten en achtergronden te krijgen bij mijn kennis en kunde, ben ik me verder gaan verdiepen in het vak mediation. Wat heb ik er ontzettend veel nieuwe inzichten bij gekregen!

Tijdens de video-assessment in de opleiding mocht ik een interessante situatie begeleiden. Een man en een vrouw die door de overledene op elkaar aangewezen waren. Er was geen testament, maar ze moesten het in alle eerlijkheid en redelijkheid verdelen tussen zijn partner en de kinderen.

Bij mij aan tafel zaten de zoon van de overledene en de dochter van zijn partner. Deze dochter is juridisch gezien geen erfgenaam, maar is door het aangaan van de relatie tussen overledene en haar moeder als 4-jarig meisje in het gezin van de overledene opgenomen.

Wat bleek...

Tijdens de mediation bleek er meer achter te zitten dan puur het idee dat de vrouw (en haar moeder) geen officiële erfgenaam is. Het bleek oud-zeer te zijn van de man. Hij heeft zijn vader namelijk alleen maar hard-werkend meegemaakt. In die tijd was er geen ruimte voor vader-zoon momentjes. Het feit dat zijn vader wel tijd en de financieel ruimte had om met het "tweede" gezin erop uit te trekken doet hem pijn.

Daar had de vrouw nooit bij stil gestaan.

Zo mooi wat er dan gebeurd. Van 2 verdrietige, maar boze en starre mensen naar meer begrip voor elkaars gevoelens en standpunten om vervolgens samen na te denken aan een oplossing die voor beide partijen goed voelt.

Leed voorkomen

Wat zou het mooi zijn als we het gemiddelde aan ruziënde erfenissen naar beneden kunnen krijgen! Door vooraf je wensen en gegevens uit te spreken en goed vast te leggen kun je al veel discussie bij je nabestaanden voorkomen.

Mocht er onverhoopt toch een conflict zijn ontstaan, bijvoorbeeld door gebrek aan vastlegging, duidelijkheid of andere omstandigheden, dan ben ik er van overtuigd dat met het inzetten van mediation meer leed voorkomen kan worden.

Bent u onverhoopt in een ruzie met uw familieleden belandt en wilt u graag hulp om samen met hen tot een oplossing te komen? Neem dan contact op via het contactformulier op de pagina of bel met 040-2027471.

231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page