top of page

Ruzie om erfenisHet verdelen van een erfenis leidt steeds vaker tot ergernissen en ruzies in de familie. Uit cijfers blijkt dat dit aantal flink toeneemt. Ongeveer 1 op de 3 erfenissen wordt niet zonder ruzie verdeeld. De Rijksuniversiteit Groningen heeft onderzocht dat Nederlanders in 2015 maar liefst acht keer zo vaak over erfenissen procedeerden als in 2003.

En dan zijn er veel zaken waarbij mensen niet naar de rechter stappen. Het aantal ruzies dat bij mediators wordt uitgevochten stijgt nog harder.

Bij deze ruzies draait het tegenwoordig niet meer alleen om de financiële erfenis. Steeds vaker heeft het te maken met de emotionele erfenis. Je "plaats" binnen het gezin, je bijdrage aan bijvoorbeeld de zorg voor de ouders, of een gevoel uit het verleden dat nog niet is uitgesproken. Ook de steeds groter wordende groep samengestelde gezinnen en het veranderde erfrecht maakt het niet gemakkelijker.

Else-Marie van den Eerenbeemt schreef het boek "Wie krijgt de gouden armband van moeder" over de gevolgen van de familiebanden bij erfenissen:

“Elk kind heeft zijn eigen, unieke geschiedenis met zijn ouders. Die wil hij terugzien bij het verdelen van de erfenis. Meestal heeft een ruzie over een tafel of een schilderij niets te maken met de financiële waarde. Het gaat om het gevoel waar het ding voor staat."

De beste oplossing om dit geruzie te voorkomen is het bespreekbaar maken en het vastleggen van afspraken, wensen en gegevens. Hiermee kun je aangeven waarom je ervoor gekozen hebt die ene klok aan Margriet te schenken en niet aan Eva. Door dit uit te spreken is het voor de nabestaanden duidelijk en laat je ze niet met onbeantwoorde vragen zitten.

Zo kun je bijvoorbeeld uitleggen dat je Saskia als executeur wilt aanwijzen, omdat je weet dat Mathijs een hekel heeft aan het regelen en uitzoeken van administratie en alles wat er meer komt kijken bij het afwikkelen van een erfenis. Als je je afweging hierin niet kenbaar had gemaakt, zou het kunnen zijn dat Mathijs zich gepasseerd voelt of het gevoel krijgt dat je hem niet zou vertrouwen.

Hulp

Praten over je nalatenschap is nog steeds een taboe en het kan lastig zijn om dit te bespreken in het gezin.

Fonckle kan hierbij helpen. Samen bespreken we wat je wensen zijn en hoe de zaken geregeld moeten worden na overlijden.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar mocht dat voor jou onverhoopt al te laat zijn en je bent in een onenigheid belandt met je broer, zus of ander familielid, probeer dan eerst met behulp van een mediator tot een oplossing te komen en hiermee de gang naar de advocaat en de rechtbank te voorkomen.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page